Имитирање на гласовите на животните како основа во проговорувањето

Говорот е најсложен процес. Децата учат преку слушањето на гласовите од средината во која живеат. Првите гласови се вокалите А, Е, И, О, У.   Проговорувањето почнува уште со првиот плач на детето и се одвива во неколку фази. Првата фаза е: фазата на гугањето кога детето ги искажува своите емоции. Втората фаза е:  фаза на Read More …

Рана стимулација на говорот

Развојот на говорот кај децата е сложен процес. Ние како родители сме инволвирани во овој процес и треба да имаме трпеливост,упорност и истрајност во овој период од растот и развојот на децата. Децата индивидуално растат и се развиваат секое на својствен начин, но постојат говорно-развојни норми по кои ние се ориентираме дали детето е во Read More …

ДИСФАГИЈА

Дисфагија претставува состојба на отежнато голтање или општо одсувство на голтањето кај новороденчињата. Може да се јави на различна возраст на децата. Најчесто дисфагијата се јавува како последица на аномалиите на говорниот апарат. Како на пример последица на врзаното јазиче, оневозможено е голтањето или како последица на расцепите на усна или непце при што поради Read More …

Како родителите да ја стимулираат самодовербата кај своите деца

Во својот ран развој детето создава слика за себе која представува предуслов за добар успех во училиштето, но исто така се иницира интеграцијата во друштвото и во фамилијата. Сликата на детето за себе има големо влијание на неговото однесување во позрелата возраст. Самодовербата не е вродена вештина. Самодовербата се обликува во текот на растењето. Првиот Read More …

Како да изберете логопед

Правилниот развој на говорот кај децата е важен за понатамошните комуникациски вербални вештини на детето. Кога ќе се соочат родителите со некоја потешкотија кај нивното дете, доаѓаат во состојба со премногу прашања. Каде да се обратат? Што е тоа логопед? Кој е најдобриот логопед? Што работат и како логопедите? Оваа состојба може да биде оптеретувачка Read More …

Како на децата да не им е досадно?

Во летниот период кога надворешните температури се многу високи, децата се приморани да бидат во домовите. Треба да се анимираат децата самостојно за да не им е досадно а секако и да не бидат постојано изложени на техничките уреди како компјутер, таблет, телефон… Корисно е да ги насочите кон друштвените игри кои се за во Read More …